O tym, jak ważne jest odpowiednie dobranie odpowiedniego blatu w kuchni zarówno pod względem materiałowym, jak i barwy lub wzoru chyba nie muszę pisać. W Naszym studiu mogą Państwo zamówić blaty dwóch firm: Kronopol i Pfleiderer, które cały czas wzbogacają swoją ofertę, by jak najlepiej trafić w gusta klientów.
Blaty, o których dziś piszę wykonane są na bazie płyty wiórowej, do których produkcji wykorzystuje się technologię postformingu. Dzięki takiemu „zabiegowi” można wybierać z bogatej bazy wzorów nie tracąc przy tym na estetyczności, trwałości i odporności produktu.
Zalety:
- odporność na podwyższoną temperaturę – pozwala na postawienie bezpośrednio na blacie naczynia z wrzątkiem, z wyłączeniem czajników i garnków metalowych oraz patelni z dnami jedno – i wielowarstwowymi, do których należy stosować podkładki izolacyjne,
- odporność na działanie promieni UV – pod wpływem działania światła dziennego blaty nie ulegają odbarwieniu,
- odporność na działanie pary wodnej – para nie przenika w głąb blatu i nie powoduje rozwarstwień płyty- dotyczy powierzchni roboczej blatu; w przypadku zabudowy urządzeń AGD pod blatem, jego spodnia strona musi być dodatkowo i skutecznie zabezpieczona przed działaniem pary wodnej,
- odporność na działanie detergentów – domowe, delikatne środki czystości (np. płyn do naczyń) nie ścierają i nie uszkadzają laminatu,
- odporność na działanie mleka, herbaty, kawy, soków, czerwonego wina, octu, atramentu – płyny te nie wsiąkają w powierzchnię laminatu i nie tworzą trwałych plam,
- odporność na zarysowania, wgniecenia i ścieranie – laminaty (CPL i HPL) wykorzystywane do produkcji blatów produkowane są wg wymagań normy PN-EN 438 – dopuszczalne są na nich prace domowe, jednak bez cięcia, szlifowania i uderzania zarówno tępymi jak i ostrymi narzędziami.
Wszystkie opisane cechy odnoszą się do powierzchni roboczej blatów.
Mabel
William
Allan